Kuchnia Kierowcy
Trzeba korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Przykładem jest tu botwinka. Jest tak prosta i szybka, że spokojnie można ją też przygotować będąc w trasie.
Czy to w trasie, czy to podczas pobytu w domu, grillowanie będzie udane.
Pasta lubczykowa jest intensywna w smaku, znakomicie sprawdza się do zup i sosów. Spokojnie nadaje się do zabrania ze sobą w trasę i stosowania zamiast wersji ''chemicznej''.
Składniki:
-Kaszank a/krupnioki
-cebula
-kapusta kiszona
-piwo
-mió d
-przyprawy: sól, pieprz czarny, majeranek, chilli, goździk, gałka muszkatołowa
👉 Idealnie sprawdzi się w trasie, zamiast kupnych wędlin.
✔ Początek to doprawienie pokrojonego w kostkę mięsa i odłożenie go na 24 godziny, aby przeszło przyprawami.
✔ Po tym czasie mięso wpychamy do słoików, dodajemy smalec, zalewamy wodą i mocno zakręcamy (na dno słoiczka 1 liść laurowy). .
✔ Gotujemy 3 godziny na małym ogniu, ma się tylko lekko pyrkolić.
✔ Następnie zostawiamy w tym samym garnku do ostygnięcia, nawet do dnia następnego, kolejno wstawiamy do lodówki, aby stężała galaretka.
✔ Podajemy z kanapkami, lub tak jak lubimy. Można dorobić sos i zjeść jako danie obiadowe.