Kontrole będą wprowadzane w trzech fazach między 1 lipca 2022r. i 1 listopada 2022r. – szczegóły poniżej:
Od 1 lipca 2022r.:
🚩kontrole certyfikatów, dokumentacji, identyfikacji tożsamościowej oraz kontrole fizyczne dla:- ✅ produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
✅ roślin i produktów roślinnych
✅ mięsa i produktów mięsnych
✅ produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt[1]
🚩 wprowadzony zostanie zakaz wwozu na rynek brytyjski produktów P&R (Prohibited and Restricted), tj.[2]:
- ✅ chłodzonego mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego, jagnięcego, baraniego oraz koziego),
✅ chłodzonego lub mrożonego mięsa mielonego (drobiowego),
✅ oddzielonego mechanicznie mięsa pozyskanego z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych,
✅ nieklasyfikowanych jaj,
✅ chłodzonych surowych wyrobów mięsnych.
Od 1 września 2022r.:
🚩 kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:- ✅ wszystkich produktów z kategorii nabiału.
Od 1 listopada 2022r.:
🚩 kontrole certyfikatów i kontrole fizyczne dla:- ✅ wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym produktów złożonych i produktów rybnych.
Podtrzymano wymóg pre-notyfikacji dla importu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego poprzez tzw. system IPAFFS (Import of Products, Animals, Food and Feed System) od dnia 1 stycznia 2022r.
-----
[1] W zakresie produktów wysokiego ryzyka i pasz niepochodzących od zwierząt tzw. HRFNAO (High Risk Food and Feed Not of Animal Origin) podkreślono, że pomimo braku produktów HRFNAO pochodzących z UE, nowe wymogi mają obejmować także produkty HRFNAO importowane do UE z państw trzecich, a które docelowo miałyby trafić na rynek brytyjski.
[2] Szczegółowe informacje nt. wymogów mają zostać opublikowane przez stronę brytyjską w ciągu następnych miesięcy.
Źródło: brexit.gov.pl