ID: 271198
Weki
ID: 271198
ID: 271198
Witam mam dosyć jedzenia "na mieście" i wątpliwej jakości gotowców chciałbym zacząć robić swoje weki i tu mam pytanie chciałbym przygotować danie właśnie typu gulasz i je zawekować żeby było świeże przez 2 tygodnie nie dłużej i nie wiem czy wystarczy tylko raz zapasteryzowac czy trzeba to 3krotnie powtórzyć??? I koniecznie trzeba pozbyć się warzyw przed wekowaniem??? To tylko 2 tygodnie musi być świeże a w internecie nikt nic o tak krótkim terminie nie pisze.
Witam mam dosyć jedzenia "na mieście" i wątpliwej jakości gotowców chciałbym zacząć robić swoje weki i tu mam pytanie chciałbym przygotować danie właśnie typu gulasz i je zawekować żeby było świeże przez 2 tygodnie nie dłużej i nie wiem czy wystarczy tylko raz zapasteryzowac czy trzeba to 3krotnie powtórzyć??? I koniecznie trzeba pozbyć się warzyw przed wekowaniem??? To tylko 2 tygodnie musi być świeże a w internecie nikt nic o tak krótkim terminie nie pisze.
~Siofer*.254.167.173
*.254.167.173
Posty (14)
~Siofer | jak w temacie... | |||
~Greg | Kuchnia Kwasiora, obejrzyj. | |||
Kinia_etransport.pl
| zerknij na kuchniakierowcy. pl masz tam gotowe przepisy i pomocne porady P. S. Nie ma potrzeby wyciągać warzyw przed wekowaniem. Trzykrotne wekowanie da Ci bezpieczeństwo i pewność pozbycia się wszystkich bakterii oraz możliwość trzymania słoja bez lodówki przez długi czas. Na 2 tygodnie polecam dwukrotne wekowanie (tak robię i jeszcze się w trasie nic nie zepsuło) | |||
~Ordynator orginał! | Kinia od kiedy jeździsz? | |||
~leży z drutem pod premium | Jeśli będziesz słoiki trzymał w lodówce to nie ma sensu 2 razy wekować dwa tygodnie spokojnie wytrzymają. | |||
~robert2 | Jak na 2 tyg to nawet swiezonka z cebulą wytrzyma padteryzuj 40min i po zakończeniu pasteryzacji nie wyciagaj z gara dopóki woda nie ostygnie i będzie git. Kontroluj nakrętki czy się wciągnęły jak nie zmień nakrętkę i od nowa pasteryzuj | |||
Kinia_etransport.pl
| Ordynator - a muszę ja jeździć? Nie może Małżon być kierowcą i mogę mieć wiedzę od niego jak się sprawdzają przygotowane przeze mnie weki? | |||
jacek-kuba
| Wytrzymają jak nie wystawisz na słońce w lecie. Cebulę lepiej podsmaż najpierw, bo kiśnie szybko. Nawet gulaszu nie rób. Zapekluj mięso, 2-3 dni, boczek surowy, karczek, łopatkę, szynkę -co tam lubisz. Włóż do słoika 2-3 duże kawałki, jak chcesz sos, to trochę wody lub bulionu, rosołu dolej. Nie musisz gotować w wodzie słoików, do piekarnika włóż. Jak dasz na 3 razy 130 stopnie godzina, zostaw w piekarniku, 40 min na 2 dzień 30 min na trzeci i atom tego nie ruszy w takim przypadku o warzywa się nie martw. Cała robota łącznie, to kwadrans z 10 kg mięsa i zapasy masz dłużej. Pycha do chleba i do ziemniaków. Pamiętaj w aucie czasami są wyjątkowo wysokie temp i trzęsie ciągle, słoik musi być dokładnie zrobiony i musi być owinięty w papier, szmatę żeby było miękko. Zamiast czosnku w całości, lepszy będzie granulowany, albo roztarty dokładnie. Cały karczek 2-3 kg pokrój na 8 kawałków i będzie super. Przyprawy jakie tylko lubisz lodówka, Potem do słoików, dokładnie wytrzyj ranty, niech postoją potem słoiki z mięsem w temp. pokojowej godzinę i do zimnego piekarnika. Żadna robota i świetne, tanie jedzenie. Konserwa tego typu 30 dkg kosztuje okolice 30 zł -100zł kg, Ty masz za 1/5 lepsze jedzenie. Piszę o konserwach rzemieślniczych, w sklepach takich nie ma. Takie jedzenie cię nie zabije, nie będziesz potem latał po onkologach. | |||
jacek-kuba
| Jeszcze jedna uwaga, nie kupuj mięsa w marketach, tylko u rzeźnika, najlepiej takiego, który przywozi codziennie świnkę, ćwiartkę byka i sprzedaje do końca. To zupełnie inne mięso, Podkreślam-zupełnie inna bajka. Po natarciu przyprawami, odlej osocze, nawet jak będzie tylko łyżeczka- to jest chemia z mięsa. Przyprawy dobrze wetrzyj, wymieszaj, wymasuj. Jeżeli mięso do słoików dasz surowe- przedłuż podane czasy o połowę a temp obniż o 10 st. Przepraszam piszę chaotycznie, bo robię kilka rzeczy jednocześnie. | -1 | ||
~Ordynator orginał! | Kinia pewnie że może jeździć. Ale dlaczego w domu rozmawiacie o słoikach??? Przecie ż jest tyle innych, przyjemnych tematów. | |||
~Ordynatorów je trioch | Nasz Yacenty kupcia to "łekspert"od wszystkiego, nawet od słoików. Jak te słoiki wytrzymują tyle co jego "firmy"to ja dziekuje za jego porady:) | |||
~Greg | odynator, juz po jabolku za 4, 99? Ty Lubisz to bardzo. Widac po tym jak obrazasz. Jak jestes malo nawalony, to mniej obrazasz. | |||
~Traktorzysta | Właśnie myje zeby w toalecie a przyszedł pan kierowca i leje prawie mnie dotykając do pisuaru, obok trzy kabiny wolne. Co mam mu powiedzieć? | |||
jacek-kuba
| To zapewne kumilarwa albo ordynus-ładuj w łeb traktorzysta. Ale jak sam jesteś ordynatorem, to w lustrze się widziałeś śmieciu z lg.. |
Opcje - szybkie linki
Wybierz
Wątki Admina
Wybierz
TOP 20 - przez was wybrane
Wybierz
OSTATNIO KOMENTOWANE
Ogromna prośba...

Reklama to nasze JEDYNE źródło dochodu.
Reklam nie jest wiele, nie wyskakują, nie zasłaniają żadnych treści, ale umożliwiają utrzymanie redakcji.
Proszę pomóż, dodaj etransport.pl do wyjątków Twojej aplikacji.