Josephs.ScotBorowiak Properties LtdToll House Properties Ltd

Mięso w słoiku na obiad

ID: 129598


Zapraszamy na stronę z przepisami i poradami dotyczącymi jedzenia na trasę - KuchniaKierowcy. pl - komentarze można dodawać tylko od "Kuchni" czyli ze strony kuchniakierowcy. pl

~KuchniaKierowcy.pl
*.tktelekom.pl

Wątek dotyczy tego przepisu Kuchni Kierowców

Posty (6)

Kinia_etransport.pl
Bardzo proste, szybkie, nieskomplikowane, nie wymagające umiejętności Magdy Gessler (ani od osoby przygotowującej wek, ani od osoby która potem w trasie po swojemu doprawia sosem) ; ) no i sprawdzone
Locio
O hmmm, i zrobię sobie taki jedzonko na wyjazd w styczniu, a tej małpy Magdy to nie lubię oglądać.
leon
Proste i łatwe do zrobienia samemu w domku. Idealne w czasie 45min pauzy. Koniecznie jako dodatek kiszony ogór.
art PRP
sorki nie było mnie długo ale za pomysły wyżej bardzo dziękuję propozycja według gustu tak więc każdy daje to co lubi i robi według swojego podniebienia. 2h gotowania bez jakichkolwiek warzyw (cebula, papryka) to 2 miesiące bez problemu wytrzyma. ale w 3 tyg powinno się ze smakiem zjeść.
podobnie można zrobić mięso mielonei mieć konserwe swojej roboty
batiar34
Jeśli dokonujemy tego w temperaturze poniżej 100° C to po wystygnięciu potrawy w słoiku, po kilku godzinach, zaczynają się odradzać bakterie, mówiąc prosto. Dlatego w metodzie „ na mokro” czyli w garnku z gotującą się wodą proces trzeba powtórzyć przynajmniej raz a najlepiej dwa razy. W sumie trzy razy, za każdym razem odstawiając słoiki aby wystygły, pozwolić na ponowny rozwój niedobitków bakterii i zacząć je zabijać ponownie. Jednokrotne podgrzanie nie zapewnia likwidacji drobnoustrojów a więc jest niebezpieczne.
Ten proces nazywa się tyndalizacją (od nazwiska John Tyndall) i polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzonej co 24 godziny. Taka procedura zabija wszelkie bakterie i likwiduje niebezpieczeństwo ich „ odradzania” się.
Chodzi o to, że pierwsza pasteryzacja nie jest w stanie zabić niektórych form, które potrafią rozpocząć proces rozwoju ponow-nie. Druga i trzecia pasteryzacja likwiduje ostatecznie opóźnione bakterie.
Proces jednokrotny jest możliwy (tzw. „ na sucho” ) w piekarniku rozgrzanym do 170 ° C. Podgrzewamy z dołu i z góry. Jak pojawią się bąbelki w słoiku, obniżamy temperaturę do 130 ° C, pastery-zujemy ok. 30 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy słoiki jeszcze 30 min.

1

batiar34
Brak wprawy w poruszanie się po stronie- sorry. Zginął wstęp a brzmiał tak:
jestem starym nie kierowcą a żeglarzem i u nas też natrafiłem na groźne uproszczenia w wekowaniu mięs. Pisze o tym w ebooko Szuwarowy kuk i powyżej jest kawałem tekstu. Przyczyną zabierania wam czasu jest głos czy 17 stopni załatwia sprawę, na marginesie wekowania w szybkowarze. Nie wystarcza.

Opcje - szybkie linki

Wątki Admina

TOP 20 - przez was wybrane

OSTATNIO KOMENTOWANE

ZOBACZ TEŻ

Zakazy ruchu dla ciężarówek w Europie na rok 2024
trafficban.com
Przepisy kuchni kierowców - do przygotowania w trasie lub przed wyjazdem
Kuchnia kierowcy

Sprawdź dobre parkingi w Europie
Dobry parking

Warunki przejazdu na drogach w Polsce
Drogi w Polsce
Photo by Josh Hild from Pexels