Jakie produkty są przewożone w ramach transportu chłodniczego?
Transport chłodniczy ma największe znaczenie w przewozie żywności. Produkty spożywcze, które dla zachowania swojej świeżości i zdatności do spożycia muszą przebywać w niskich temperaturach to przede wszystkim:🚩 wyroby mięsne, pochodzenia zwierzęcego;
🚩 żywność pochodzenia roślinnego;
🚩 nabiał (masła, jogurty, sery, mleko itp.);
🚩 produkty cukiernicze;
🚩 mrożonki;
🚩 napoje.
Np. temperatura przewozu żywności schłodzonej, takiej jak m.in. ryby powinna wynosić +2°C, a dla drobiu +4°C. Jeśli transport dotyczy towarów zamrożonych lub głęboko mrożonych, dla np. ryb musi on wynosić w takim przypadku -18°C, dla lodów -20°C, a dla masła -10°C.
Szczegółowe wytyczne dotyczące m.in. wymagań dla urządzeń chłodniczych i procedur testowych oraz temperatury, w jakich powinno przewozić się określone produkty, zawiera umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu do tych przewozów (ATP). Polska podpisała ją w 1984 r. Regulacje odnoszące się do zasad transportu produktów spożywczych określają także inne dokumenty. Jest to m.in. ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 11 maja 2001 r. oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.
Transport chłodniczy nie jest jednak wykorzystywany tylko i wyłącznie do produktów spożywczych. Specjalnymi środkami transportu w niskich temperaturach są przewożone ponadto:
🚩 lekarstwa i półprodukty farmaceutyczne;
🚩 kosmetyki;
🚩 roślinność;
🚩 ładunki niebezpieczne;
🚩 elektronika.
Jakie pojazdy wykorzystuje transport chłodniczy?
Transportowanie żywności musi odbywać się w specjalnie przystosowanych do tego pojazdach, określanych ogólnie jako pojazdy chłodnicze. Dzielą się one na:🚩 Izotermiczne – tego typu samochody mają izolowane ściany, drzwi, podłogę i dach. Nie są jednak wyposażone we własny system chłodzenia. Mogą występować jako środki transportu ze zwykłą izolacją termiczną lub wzmocnioną izolacją termiczną.
🚩 Chłodnicze – w odróżnieniu od pojazdów izotermicznych, te środki transportu posiadają nie tylko izolowane wnętrze, ale także własne systemy chłodzenia w postaci agregatu sprężarkowego lub urządzenia absorpcyjnego. Temperatura, jaką można w nich uzyskać to nawet -20°C.
🚩 Lodownie – lodownie to pojazdy izolowane termicznie, które za pomocą źródła chłodu w postaci innej niż agregat są w stanie obniżać temperaturę wewnątrz pustego nadwozia i utrzymywać ją przy średniej zewnętrznej temperaturze +30°C.
Chłodnie transportowe możemy podzielić ponadto na 3 klasy: A, B oraz C. Pojazdy klasy A utrzymują temperaturę na poziomie 0 stopni, B na -10°C, a w pojazdach klasy C temperatura może osiągnąć -20°C.
Innym kryterium podziału pojazdów chłodniczych jest ich konstrukcja. Tutaj największą popularnością cieszą się modele Doppelstock. Posiadają podwójną podłogę i zamontowane szyny, co pozwala na transport towaru na dwóch poziomach. Są przystosowane do przewozu nawet 66 europalet w transporcie międzynarodowym.
Czym jest transport kriogeniczny i co wyróżnia transport chłodniczy? Odpowiedzi znajdziecie w materiale eksperckim przygotowanym przez Kancelarię Transportową Legaltrans - TUTAJ.
Autor: Kancelaria Transportowa Legaltrans
grafika poglądowa