Josephs.ScotBorowiak Properties Ltd

Pieczemy chleb pszenno-żytni na trasę

Dodany przez
Kinia_etransport.pl


identyfikator
15842
Obejrzany
1067

Przepis:

1 dzień:
1l ciepłej wody
100g świeżych drożdży
0, 5kg mąki żytniej (zwykłej lub pełnoziarnistej)

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc w przykrytym naczyniu.

2 dzień:
2 łyżeczki soli kuchennej
5 łyżek oleju
1kg mąki pszennej
opcjonalnie 1 łyżeczka kminku

Do żytniego rozczynu dodać sól, olej, mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przemieszać i rozłożyć do foremek wysmarowanych masłem (ja miałam dwie keksówki o wymiarach 32cmx8cm). Można użyć większych foremek, wtedy chleb będzie niższy, ale nigdy mniejszych, bo chleb wypłynie w trakcie pieczenia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 180C w zależności od piekarnika 1-1:15h.
Upieczone chleby wyciągnąć z blachy i przykryć ściereczką do wystygnięcia.
Twoja ocena:54321
Photo by Josh Hild from Pexels