Pieczemy chleb pszenno-żytni na trasę
Przepis:
1 dzień:
1l ciepłej wody
100g świeżych drożdży
0, 5kg mąki żytniej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc w przykrytym naczyniu.
2 dzień:
2 łyżeczki soli kuchennej
5 łyżek oleju
1kg mąki pszennej
opcjonalnie 1 łyżeczka kminku
Do żytniego rozczynu dodać sól, olej, mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przemieszać i rozłożyć do foremek wysmarowanych masłem (ja miałam dwie keksówki o wymiarach 32cmx8cm). Można użyć większych foremek, wtedy chleb będzie niższy, ale nigdy mniejszych, bo chleb wypłynie w trakcie pieczenia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 180C w zależności od piekarnika 1-1:15h.
Upieczone chleby wyciągnąć z blachy i przykryć ściereczką do wystygnięcia.
1 dzień:
1l ciepłej wody
100g świeżych drożdży
0, 5kg mąki żytniej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na noc w przykrytym naczyniu.
2 dzień:
2 łyżeczki soli kuchennej
5 łyżek oleju
1kg mąki pszennej
opcjonalnie 1 łyżeczka kminku
Do żytniego rozczynu dodać sól, olej, mąkę i dobrze wyrobić ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przemieszać i rozłożyć do foremek wysmarowanych masłem (ja miałam dwie keksówki o wymiarach 32cmx8cm). Można użyć większych foremek, wtedy chleb będzie niższy, ale nigdy mniejszych, bo chleb wypłynie w trakcie pieczenia.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Piec w 180C w zależności od piekarnika 1-1:15h.
Upieczone chleby wyciągnąć z blachy i przykryć ściereczką do wystygnięcia.
KATEGORIE FILMÓW
Kuchnia Kierowcy
Ogromna prośba...
Reklama to nasze JEDYNE źródło dochodu.
Reklam nie jest wiele, nie wyskakują, nie zasłaniają żadnych treści, ale umożliwiają utrzymanie redakcji.
Proszę pomóż, dodaj etransport.pl do wyjątków Twojej aplikacji.